⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Evreii ,Tatarii si Crimeea

"Problema stabilirii evreilor in Crimeea
Se cunoaste rolul mare, activ al evreilor in victoria bolsevismului in Rusia.In vremea tarismului, organizandu-se pogromuri impotriva evreilor, ei n-au uitat nedreptatea si durerea generate, acum voiau sa se razbune si au adus pe capul poporului rus bolsevismul ca o pacoste,au adus un calau despotic ca Stalin la conducere si milioane de oameni au fost ucisi. Comertul, finantele, imprimantele, invatamantul, aveau in fruntea lor oameni puternici dintre evrei, vicleni in probleme de propaganda politica si intriga, specialisti care au pus mana pe locurile-cheie, actionand dusmanos fata de alte natiuni si societati. Bolsevicii infiintasera pentru evrei in nord-vestul Siberiei o Republica Sovietica Autonoma numita Birubeigean si acolo asezasera evrei. Dar, evreii infiintasera o societate numita "Poporul". Ei au reusit ca acestei societati sa i se dea bani , pe langa guvern, si din partea partidului comunist,din partea Asociatiei Muncitorilor si a Cooperativelor.S-a repartizat o suprafata de 20.000 ha de pamant in nord-estul Crimeii, in anul 1924,pentru a se aloca evreilor care se vor stabilii aici.Acestei decizii care s-a luat la Moscova, guvernul lui Veli Ibrahim, Presedinte al CCE al RSS Autonome a Crimeii, a dat raspunsul cu cauzele si necesitatile care il fac sa se opuna, cerand neaplicarea legii: "In tarismului absolutist, tatarii, localnicii de drept ai Crimeei, au fost fortati sa se mute, folosindu-se felurite metode de opresiune, tortura, asuprire, jefuire, plecand in state straine. In urma acestora, milioane de tatari crimeeni s-au stabilit in Romania, Bulgaria, in zona Dobrogei din aceste tari si Turcia. Astazi nu mai exista opresiune in Rusia. Exista libertate. Tatarii care au plecat parasindu-si vetrele stramosesti, cer revenirea in tara.Ei au dreptate in aceasta cerinta.(...)" , in aceasta orientare erau scrierile,cuvantarile, incat Moscova a fost nevoita sa accepte cerinta guvernului Crimeei si sa opreasca populatia evreiasca din afluxul asezarilor noi.
(...)La doi ani dupa aceste evenimente, Hamdi Ghiray(istoric tatar) care se intorsese in Crimeea, la scurt timp de la revenire, a fost arestat si omorat. In anul 1928, Veli Ibrahim a fost arestat si condamnat la moarte, 3500 de intelectuali tatari-turci au fost surghiuniti, arestati si condamnati la moarte, disparand cu totii , iar in Crimeea a inceput o politica de puternica distrugere. Stalin , preluand guvernul Uniunii Sovietice si instituind un regim dictatorial nemaivazut , i-a omorat in inchisori celebre, pe toti cei care doreau intrarea in colhozuri sau care faceau propaganda impotriva acestora, pe "vinovatii" din Crimeea, deci pe tatarii turci din Crimeea i-a surghiunit in insulele inghetate din Solovki, Marea Inghetata Arhanghelsc si multi considerati "kulaci", adica chiaburi, au fost pedepsiti. In urma acestor condamnari si oprimari, in anul 1930, din nou s-a discutat problema stabilirii evreilor in Crimeeea. Asa cum am mentionat mai sus, asociatia "Poporul" infiintata in Crimeea de evrei, la 5 decembrie 1930 a organizat la Akmescit-Simferopol un mare congres in care a hotarat ca trebuie accelerata actiunea poporului evreu ca o latura ce ar intregii bolsevismul in Crimeea. La aceasta actiune a chemat in ajutor Partidul Comunist, Asociatia muncitorilor si a Cooperativelor. S-a separat, la ordinul lui, pentru evrei, suprafata de 340.000 ha din cel mai bun teren din Nordul Crimeii. In aceasta zona au fost adusi si impamanteniti 3.146 familii de evrei. Pana la sfarsitul anului 1931,inca 2.582 de familii de evrei(aproape 34.000 de oameni) au fost adusi,populand zona. (...)
In ziarul editat de evrei in Varsovia,in polona,"Punctul nostru de vedere", din data de 25 februarie 1931, s-a scris: " evreilor care vor fi asezati in Crimeea li s-a repartizat o suprafata de 342.000 de hectare si pana la acesta data,din 8000 de familii evreiesti populate, 2200 au fost deja aranjate in casele lor. In cele 200 de colhozuri create de evrei, se afla 464 de tractoare, se cultiva vita-de-vie si se face vin."
Terenurile din jurul orasului Chefe sunt luate cu forta de la tatari si date evreilor. Locul s-a numit Freidorf si a devenit un tinut autonom. Evreii constituie 35% din populatie, se vor mai aduce evrei, pana la cifra de 70%. Din partea Sovietelor, acesti evrei vor primi, cu dobanda de 3,5% si pe 10 ani, un credit. Timp de 3 ani sunt scutiti de orice impozit. Ei au primit reduceri pe drumurile de uscat si de mare, de 75%, s-a mai scris in epoca. "

Nota: citat din "Tatarii-Turci-Crimeeni (trecutul-prezentul-viitorul)"-1980, Mustecip Ulkusal, traducere Guner Akmolla ; Editura Golden -2006.

1 comentarii:

Attila spunea...

Sionismul este cancerul pe pamant.

Recomand o carte "Furtuna deasupra Orientului" de Craciun Ionescu.

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!