⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

13 Decembrie - Ziua Etniei Tătare din România

 13 Decembrie , sarbatoare a etniei tătare din România. Pentru istoria comunitatii tatare, este un moment remarcabil. Faptul capata o importanta deosebita deoarece legea, în formularea pe care o are, este unica,
tatarii reprezentand singura minoritate din tara care îsi serbeaza oficial Ziua etniei .Tătarii serbează pe 13 Decembrie, Ziua Etniei Tătare din România, după ce, in anul 2006, la iniţiativa deputatului UDTTMR Amet Aledin a fost iniţiat şi aprobat acest proiect de lege. Această propunere a fost discutată pentru prima dată la congresul UDTTMR din aprilie 2002, iar de atunci, această zi figurează şi în statutul Uniunii. Data a fost aleasă datorită faptului că, pe 13 decembrie 1917, Congresul tătarilor crimeeni (Kurultay) a proclamat Republica (Populară) Crimeea şi a aprobat Constituţia statului . Tătarii care s-au stabilit în România, în urmă cu mai bine de 800 de ani, sunt originari din Crimeea .
 Cu ocazia Zilei tatarilor din România, pe data de 13 Decembrie , filialele  UDTTMR organizeaza pe parcursul întregii zile o serie de manifestari festive cultural artistice.





Legea 453 din 6 decembrie 2006
privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sarbatoare a etniei tatare din Romania
Publicat in Monitorul Oficial 995 din 13 decembrie 2006 (M. Of. 995/2006)

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
   Art. 1. - Se consacra ziua de 13 decembrie ca sarbatoare a etniei tatare din Romania.
   Art. 2. - In localitatile unde traiesc etnici tatari, autoritatile administratiei publice locale sprijina organizarea manifestarilor cultural-artistice dedicate zilei de 13 decembrie.
   Art. 3. - Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune pot transmite, in cadrul unor emisiuni speciale, aspecte de la aceste manifestari.
  Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

Presedintele Camerei Deputatilor                    
Bogdan Olteanu Doru                                 

Presedintele Senatului
Ioan Taracila

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!