⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Sabantoy

tatar,tatarca,tatarşa,tatarlar,tatarlık,tartar,tatars,tatari,tatareşte,sabantoy,sabantuy,kazan,adetler

Sabantoy este o sarbatoare de vara a lumii turcice. Numita "Sabantuy" in Tatarstan si "habantuy" in Başkiria, isi are originile in perioada preislamica a tatarilor de Volga (bulgarii de Volga), si este considerata sarbatoare nationala. Este asteptata cu mare fast, organizandu-se cu aceasta ocazie si un mare festival in Kazan(Tatarstan).
Numele de "sabantoy" este alcatuit din cuvintele tataresti "saban"- plug, aratura si "toy"- sarbatoare, festival, eveniment, nunta. Dupa cum ne inspira si numele, este o sarbatoare campeneasca la baza, subliniind incheierea lucrarilor de arat si insamantat al pamantului. Sabantoy marcheaza incheierea primaverii si sosirea verii, si se serbeaza in a doua jumatate a lunii iunie.
In aceasta perioada se obisnuiesc iesirile la iarba verde, unde se organizeaza diverse activitati si jocuri distractive, muzica si dans. Kureş-ul (luptele tataresti) si cursele cu cai fac parte si ele din traditiile acestei sarbatori.
Segmentul gastronomic ocupa si el un loc de cinste, cu aceasta ocazie obisnuindu-se sa se prepare diverse mancaruri traditionale.


Prezentare Sabantoy in Tatarstan

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!