⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Hansaray, Palatul Hanilor Tatari


Share/Bookmark


Palatul este situat pe malul stang al raului Ciuruksu si ocupa o suprafata de 4 hectare. Aflat in orasul Bakhchisaray, Crimeea, Palatul Hanului a fost construit in 1532 de catre Sahib Giray I, ca resedinta principala a dinastiei Giray care o condus Hanatul Crimeei intre anii 1428 si 1783. Pentru 250 de ani palatul a fost centrul vietii politice, spirituale si culturale a statului Tataresc Crimean.
Palatul este un adevarat oras in miniatura, incluzand doua moschee, un cimitir cu doua mausolee, un harem, o poarta cu doua turnuri, aule, sufragerii, bai si 14 fantani.
In afara faptului ca este singura piesa ramasa din arhitectura crimeana tatara, palatul este un monument de o valoare universala, fiind inclus in patrimoniul UNESCO. Alaturi de Palatul Top Kapi din Turcia si Palatul Alhambra din Spania, Hansaray este unul dintre cele trei palate unice in Europa ce reprezinta cercul civilizational din Orientul Mijlociu.
Palatul inca isi pastreaza importanta sa deosebita prin faptul ca este considerat un reper al nationalismului tataresc crimean.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!