⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Primul monument închinat eroilor de religie musulmană căzuţi în cele două Războaie Mondiale pentru Armata Română

Share/Bookmark


Premieră naţională la Sărbătoarea etniei tătare din România

Cea de-a cincea ediţie a Sărbătorii Etniei Tătare a fost marcată anul acesta prin numeroase acţiuni organizate, pe parcursul a trei zile, atât la filialele din teritoriu ale Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România, cât şi la sediul central.
De departe, însă, cel mai important moment a avut loc ieri, la Cimitirul Central Musulman, când s-a inaugurat primul monument închinat eroilor de religie musulmană căzuţi în cele două Războaie Mondiale pentru Armata Română.
Pe 13 decembrie 2006 se publica în Monitorul Oficial Legea nr. 453/6.12.2006 prin care aceeaşi zi de 13 decembrie era declarată de Parlamentul României drept „Sărbătoare a etniei tătare” din ţara noastră. Iniţiativa legislativă a aparţinut deputatului Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România, Aledin Amet. Din acel an, la fiecare 13 decembrie, tătarii din România marchează această zi în special prin intermediul manifestărilor culturale.
Anul acesta, pe lângă tradiţionalele evenimente, a avut loc şi o premieră. În prezenţa membrilor comunităţilor turcă şi tătară, a consulului SUA la Bucureşti, şi a celor ai Republicii Turcia şi Federaţiei Ruse la Constanţa, precum şi a reprezentanţilor autorităţilor locale, ieri, a fost inaugurat Monumentul eroului musulman, obiectiv amplasat în incinta Cimitirului Musulman Central din Constanţa. A fost un proiect mai vechi al deputatului tătar Aledin Amet, proiect care a fost dus la bun sfârşit anul acesta şi cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor din România, care a alocat suma de 50.000 lei pentru acest obiectiv.
Evenimentul de ieri a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de muftiul Muurat Iusuf, şeful Cultului Musulman din România, urmată de depunere de coroane din partea Prefecturii Judeţului Constanţa, a UDTTMR, a UDTR şi a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci - Dobrogea.

sursa: cugetliber.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!