⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Muzica tatareasca din Crimeea

1 comentarii






The Message ~ Mohammed, Messenger of God (U.S.A ,1976)

1 comentarii
Mesagerul ~ Mohammed, Mesagerul lui Dumnezeu (S.U.A., 1976)
distributia: Anthony Quinn, Irene Papas, Damien Thomas;
regia: Moustapha Akkad ;
scenariu: Mohammad Ali Maher, A.B. Rahman El-Sharkawi, A.B. El-Sahhar.



Portrete ale hanilor crimeeni

1 comentarii
Reproduceri ale unor portrete de importanti hani tatari crimeeni din dinastia Giray, efectuate de un artist ucrainian pe nume Matvii Nikitin. Picturile sunt realizate pe piele si au folosit ca ilustratie a cartii "Suverani a doua continente" apartinand istoricului Olexa Hajvornsky. Site-ul artistului aici


Hagi Giray(1441-1466)
nikitin.co.ua
Mengli Giray(1466-1515)
nikitin.co.ua

Mehmed I Giray(1515-1523)
nikitin.co.ua

Saadet I Giray(1523-1532)
nikitin.co.ua
Sahib I Giray(1532-1550)
nikitin.co.ua

Devlet I Giray(1551-1577)
nikitin.co.ua
Mehmed II Giray(1577-1584)
nikitin.co.ua

Islam II Giray(1584-1588)
nikitin.co.ua
Gazi II Giray(1588-1608)
nikitin.co.ua
Sahib Giray la Bahcesaray
nikitin.co.ua

Tarkan - Sevdanin son vuruşu(2010)

0 comentarii
Noua melodie a lui Tarkan a fost lansata in premiera la premiile "Kral Tv" din Turcia in urma cu cateva zile. Melodia se numeste "Sevdanin son vuruşu", si am postat-o pentru ca exista foarte multi fani din Romania care abia asteptau noutati muzicale ale acestui artist turc.

18 Mayis 1944 - Kirim Tatarlarin Surgunu (CNN Turk doc. - turkce ve tatarca)

0 comentarii
1


2

3


4

Surghiunul Tatarilor Crimeeni din 18 Mai 1944

1 comentarii
Azi, tatarii crimeeni din lumea intreaga comemoreaza 66 de ani de la Deportarea Tatarilor din Crimeea.18 Mai 1944 - Surghiunul Tatarilor Crimeeni la ordinul lui Stalin.






Festivalul Cultural Sportiv al Tineretului Turc şi Tătar

3 comentarii
Afisul festivalului
În perioada 17-22 mai, 2010 se desfăşoară la Constanţa, "Festivalul Cultural Sportiv al Tineretului Turc şi Tătar". Evenimentul este organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Uniunea Democrată Turcă din România, Muftiatul Cultului Musulman din România, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa , Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea, în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
În cadrul evenimentului se vor desfăşura o serie de manifestări culturale şi sportive care vor reuni tineri de etnie turcă şi tătară în scopul promovării zestrei culturale şi a stimulării spiritului competiţional. Festivalul se desfăşoară în România, cu prilejul Zilei Tineretului care se aniversează în fiecare an, la 19 mai, în Republica Turcia. Primul preşedinte al Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk a dedicat ziua de 19 mai, tinerilor, transformând- o în anul 1938 în sărbătoare naţională. Această zi are profunde semnificaţii pentru turcii de pretutindeni, fiind ziua în care, în anul 1919 a început lupta pentru independenţă.
Programul festivalului
Festivalul Cultural Sportiv al Tineretului Turc şi Tătar va fi deschis oficial luni, 17 mai, la orele 17.00, la Palatul Copiilor din Constanţa cu un spectacol de dansuri tradiţionale: turceşti , tătăreşti şi româneşti. În spectacol vor evolua ansambluri folclorice aparţinând: UDTR, UDTTMR, Liceului Internaţional de Informatică, Palatului Copiilor şi TIAD-Brăila. Invitat special, ansamblul de dansuri aparţinând Universităţii "Karatekin" din Cankırı, Turcia.
Miercuri, 19 mai începând cu orele 11.00 se vor desfăşura întreceri sportive: cros, tenis de masă şi fotbal. Crosul tineretului turc se va desăşura pe traseul: Instituţia Prefectului Judeţului Constanţa ⇒ bd-ul Ferdinand ⇒ Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa.
Joi, 20 mai , de la ora 11.oo la sediul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea se va desfăşura un simpozion dedicat personalităţii lui Mustafa Kemal Ataturk şi semnificaţiei Zilei Tineretului şi Sportului pentru tinerii turci de pretutindeni.
Vineri, 21 mai, la Restaurantul Colonadelor din Constanţa tinerii turci şi tătari se vor reuni în cadrul unei serate muzicale.
Festivalul Cultural Sportiv al Tineretului Turc şi Tătar se va încheia, sâmbătă, 22 mai, 2010, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa, unde, începând cu orele 10.00 vor fi expuse obiecte de artizanat, cu specific turcesc şi tătaresc dar şi produse de patiserie şi cofetărie tradiţionale din care nu vor lipsi: şuberecul, kobete, pide şi baclavalele. Tot sâmbătă, la orele 15.00 va avea loc şi un turneu de lupte tradiţionale tătareşti-kureş. Pe parcursul întregii zile, la Pavilionul Expoziţional vor fi prezentate dansuri tradiţionale turceşti şi tătăreşti.

19 mai 1919 este data la care fondatorul Republicii Turcia, marele lider Mustafa Kemal Atatürk a început lupta pentru independenţă. Această dată, considerată ziua începerii Războiului de Eliberare, este ziua în care s-au pus bazele Republicii Turcia.
După ce a declarat ziua de 19 mai sărbătoare naţională, Atatürk a dăruit-o tinerilor, dovedind astfel încrederea în cei care reprezintă viitorul naţiunii turce. Cuvintele sale “Tinerii întelepţi sunt cei care văd şi înţeleg realitatea”, arată valoarea pe care o acorda cuvântului “tânăr”.
“19 mai – Sărbătoarea Tineretului şi Sportului” este sărbătorită din anul 1938 pe tot cuprinsul Turciei prin demonstraţii sportive şi ceremonii organizate de tineri. Începând din anul 1981, 19 mai este şi “Ziua Cinstirii lui Atatürk” deoarece Atatürk într-un interviu privind importanţa acestei zile a spus “Eu m-am născut pe 19 mai”.
Sărbătoarea Tineretului şi Sportului este importantă din perspectiva pregătirii pentru viitor a tinerilor, pentru a le reaminti importanţa formării lor ca indivizi utili societăţii, precum şi pentru a le atrage atenţia asupra rolului activităţilor sportive pentru sănătatea şi succesul tinerilor.
Ziua de 19 Mai este sărbătorită şi în România cu participarea tinerilor turci şi tătari.

Crimean Tatar Profile

0 comentarii
                                                            

Namaz ogretmeni ~ Invata sa faci Namaz

0 comentarii


























~In engleza AICI

Kureş 2010 Tuzla

0 comentarii
tatar,tatarca,tatarşa,tatarlar,tatarlık,tatarım,tatarman,tartar,tatars,tatari,tatareşte

Enver Dulgerov

0 comentarii
tatar,tatarca,tatarşa,tatarlar,tatarlık,tatarım,tatarman,tartar,tatars,tatari,tatareşte








Tătarii deportaţi de Stalin visează la Crimeea

0 comentarii
tatar,tatarca,tatarşa,tatarlar,tatarlık,tatarım,tatarman,tartar,tatars,tatari,tatareşte,surgun,18 mays 1944

Tătarii deportaţi de Stalin visează la Crimeea
financiarul.ro 3 iunie 2009

Tatarii, care fusesera deportati in mai 1944, au fost autorizati de Mihail Gorbaciov sa revina in tara, dar reabilitarea lor inca nu este oficializata de Kiev, scrie ziarul elvetian Le Temps.
“Data de 18 mai este pentru mine ca un nor mare negru. Cum as putea uita o asemenea zi? Aveam 6 ani, mama era in genunchi. Soldatii vroiau sa traga in ea, iar eu eram in bratele ei. În cele din urma, ne-au dus pe toti, mama, bunica, fratii mei si pe mine, la gara Surien, si ne-au deportat in Ural”, isi aminteste Sultania Osmanov.

Familia ei a facut parte din cei aproximativ 180.000 de tatari, deportati din Crimeea in Asia Centrala sau Rusia, la data de 18 mai 1944, la ordinul lui Stalin. Într-un interval de patruzeci si opt de ore, sate intregi au fost golite. iar locuitorii lor au fost mutati la marginea imperiului sovietic, golind astfel Crimeea de populatia sa de origine tatara. Multi aveau sa moara pe drum sau in primii ani ai deportarii.
Pentru cei care au supravietuit, amintirea Crimeii, fost regat tatar pâna la sosirea rusilor in secolul al XVIII-lea, nu se va sterge niciodata. Bunicile povestesc, de obicei dupa masa de seara, când intreaga familie este reunita, despre zilele teribile ale deportarii, dar si despre muntii si plajele Marii Negre, abundenta de fructe si clima care este mereu blânda.
Când in 1989 Mihail Gorbaciov, aflat la cârma unui imperiu care era pe cale de a se prabusi, a autorizat tatarii sa se intoarca, mii dintre ei si-au vândut bunurile si casele ca sa poata sa-si plateasca costurile calatoriei de intoarcere si ale instalarii.
Dar din 1944, mica peninsula s-a schimbat mult. Apartinând acum ucrainenilor, Crimeea este populata in majoritate de familii slave, care nu vad cu ochi buni intoarcerea acestui popor musulman de origine turca. “Când eu si tata ne-am intors in 1991, nimeni nu vroia sa ne ajute, isi aminteste Djemaladin, un tatar nascut in Georgia.
Am luat deci parte la multe manifestari politice pentru a ne obtine pamânturile.” Mariemsie, sotia sa, adauga: “Am ocupat un teren, in apropiere de Simferopol (50 km la nord-est de Sevastopol), si am dormit vara intreaga intr-un cort, sotul meu, fata si cu mine.”
Aceste rechizitionari ilegale de terenuri vor deveni instrumentul principal al tatarilor in lupta pentru pamânt. Dupa anii 1990, 300 de sate “ilegale” au rasarit astfel in regiune, cea mai mare parte in jurul Simferopolului. De la iesirea din oras, siruri de case in constructie se intind de-a lungul drumului. Sunt ca niste simple adaposturi, facute din piatra ordinara.
Lila traieste intr-unul din aceste sate locuite in proportie de 100% de tatari. La vârsta de 25 de ani, ea a fost printre primii care s-au intors in tara: “Când am sosit aici, eram tânara si singura. Eram 43 de barbati si tre i femei care locuiam in ceea ce a devenit azi satul nostru. Barbatii construiau casele si noi ne ocupam de gatit. Dupa un an, autoritatile ne-au dat documente si am devenit oficial proprietari.”
Aproape 180.000 de tatari, conform Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), traiesc astazi in Uzbekistan, fara a lua in considerare zecile de familii de tatari raspândite in fosta URSS in urma deportarilor. Multi dintre ei viseaza inca la intoarcere, in pofida ostilitatii crescânde a populatiei locale, formata in majoritate de rusi.
De religie musulmana, intr-o regiune dominata de ortodoxie, minor itatea tatara provoaca resentimente, dupa cum afirma Konstantin, un tânar rus din Simferopol: “Tot timpul cer ceva si protesteaza, ca azi, in piata.” Pe 18 mai, s-au comemorat 65 de ani de la deportari.

Discursuri, intrerupte de rugaciuni publice, care-i ofenseaza pe unii trecatori. “Nu le place când ne adunam, ne rugam, revendicam, afirma un ziarist tatar. Dar aici suntem la noi acasa.”
În prezent, Ucraina, in pofida eforturilor salutate la inceputul anilor 1990, inca nu a reabilitat oficial minoritatea tatara, nici nu a recunoscut drama deportarii. Saptamâna trecuta, tatari din lumea intreaga s-au reunit in Crimeea, la chemarea liderului comunitatii, Mustafa Djemilev, pentru a face presiune asupra autoritatilor publice.
“Chiar daca s-au scurs 65 de ani de la deportare, tatarii inca nu sunt recunoscuti ca popor autohton in Crimeea, nici limba lor nu este considerata limba oficiala si 60% din populatia tatara nu are loc de munca – afirma Mubeyin Batu Altan, un tatar din Crimeea care traieste in Statele Unite. Dar noi nu o sa disparem, deoarece Crimeea este singura noastra patrie.”


Aysel Yakupoglu - Kayadan indim bugun

0 comentarii
tatar,tatarca,tatarşa,tatarlar,tatarlık,tatarım,tatarman,tartar,tatars,tatari,tatareşte

KIDIRLEZ BAYRAMI KAYIRLI BOLSIN!

0 comentarii
tatar,tatarca,tatarşa,tatarlar,tatarlık,tatarım,tatarman,tartar,tatars,tatari,tatareşte


Alegeri la Muftiat

0 comentarii
tatar,tatarca,tatarşa,tatarlar,tatarlık,tatarım,tatar

Începând de pe data de 16 aprilie și până pe data de 10 mai se pot depune candidaturile pentru funcţia de Muftiu, șef al Cultului Musulman din România. Muftiul va fi ales pentru o perioadă de 5 ani.

Pe data de 10 mai, va avea loc Adunarea Generală a Imamilor, în cadrul căreia vor fi aleşi noii membri ai Consiliului Sinodal (Şura-i Islam).
La rândul său, noul Consiliu Sinodal se va întruni pe data de 10 iunie, la sediul Muftiatului, pentru alegerea Muftiului, șef al Cultului Musulman din România.
Consiliul Sinodal (Şura-i Islam) este organul suprem care ia decizii privind organizarea şi funcţionarea Cultului Musulman din România, fiind compus din: Muftiul în funcţie care este şi preşedintele de drept, câte patru reprezentanţi ai U.D.T.T.M.R şi U.D.T.R, directorul Colegiului Naţional Kemal Atatürk din Medgidia şi 15 imami.
Actualul Muftiu al României este Iusuf Murat. Acesta și-a intrat în drepturi de la 1 octombrie 2005, când a primit confirmarea de numire de la Ministerul Culturii şi Cultelor. Iusuf Murat s-a născut pe 18 august 1977 în oraşul Medgidia, județul Constanţa.

Turneul International de Kureş la Medgidia

0 comentarii
tatar,tatarca,tatarşa,tatarlar,tatarlık,tatarım,tatarman,tartar,tatars,tatari,tatareşte

La sfârşitul săptămânii trecute, a debutat sezonul luptelor tătăreşti. A devenit o tradiţie ca prima competiţie de kureş să se desfăşoare la Valu lui Traian, lucru care s-a întâmplat şi anul acesta. Numai că, în premieră, 2010 este şi anul primei ediţii a unei competiţii internaţionale de profil, competiţie care se va desfăşura la Medgidia.
O demonstraţie de cinste, dreptate, curaj şi mai ales dibăcie, astfel poate fi definit, pe scurt, kureşul. Sunt lupte tradiţionale tătăreşti, moştenite din vremuri străvechi şi care se practică şi astăzi în rândul comunităţii din România. An de an, pe 1 Mai, sezonul de kureş se deschide la Valu lui Traian. Şi anul acesta organizatorul manifestării a fost filiala locală a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România. Vor urma, apoi, pe rând, astfel de competiţii în majoritatea localităţilor unde trăiesc comunităţi de tătari.
Elementul de noutate al acestui an este organizarea, în premieră, a Turneului Internaţional de lupte tătăreşti „Trofeul Mării Negre”. Iniţiativa a venit din partea recent numitului subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, reprezentant totodată al comunităţii tătare din România, Sali Negiat. Propunerea a fost primită cu interes de către reprezentanţii filialei Medgidia a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România, iar administraţia locală, respectiv Primăria Medgidia, şi-a manifestat şi ea disponibilitatea de a se implică în la organizarea ineditului eveniment. Astfel că, cele trei instituţii vor fi partenere în acest proiect care se va derula în perioada 27 - 30 mai, la Medgidia.
Vor participa sportivi din Turcia, Crimeea, Bulgaria, Tatarstan şi, bineînţeles, România.

Batal pentru învingător, bairak pentru învins.

La baza organizării competiţiilor de kureş au stat întotdeauna reguli simple care au făcut ca această formă de întrecere să se perpetueze cu uşurinţă, ducând astfel cu ea una dintre numeroasele valori tradiţionale ale etniei tătare. Caracteristica de bază este întrecerea dreaptă, în caz contrar, luptătorul care apelează la oarecare şiretlicuri lezând sentimentul de cinste. Premiile specifice competiţiei de kureş sunt un batal pentru învingător, iar învinsul pleacă acasă cu un „bairak“ (un copac împodobit cu 7 sau 9 articole vestimentare).

cugetliber.ro